top of page

Disciplina vodi do svobode. (SLO)

Updated: Mar 22, 2021

KAJ SPLOH JE DISCIPLINA?


"Discipline equals Freedom" se glasi eden izmed citatov, ki v slovenskem prevodu pomeni "Disciplina vodi do Svobode", ki ga mnogokrat poudarja Jocko Willink, eden izmed mnogih posameznikov, katerih mindset (miselnost) sem preučeval oz. preučujem že več kot eno leto.


disciplína-e ž(ȋ)

1. podrejanje, podreditev pravilom, predpisom.


Disciplina je torej nekaj, s čimer se ne rodiš, temveč gradiš na dnevni ravni tako, da opravljaš dobre navade (oz. pravila) ter se izogibaš slabim.

Tu je potrebno definirati razliko med pojmom "motivacija" in "disciplina".

 

MOTIVACIJA


Motivacija je stanje človeka v nekem okolju v določenem trenutku. Lahko bi rekli, da je to le čustvo, ki goni človeka na kratek rok oz. gonilo, ki zaradi pričakovanj ustvari začetni entuziazem, ki vpliva na obnašanje posameznika.

Vzemimo za primer fitnes. Vsi smo si vsaj enkrat v življenju konec leta na listek napisali "Začel bom hoditi v fitnes." kot eno izmed novoletnih zaobljub. Polni motivacije se 1. januarja vpišemo v fitnes, kjer opravimo svoj prvi trening. Nekaj dni oz. tednov kasneje pa opazimo, da treningi postajajo vedno bolj monotoni, pot do fitnesa je "daljša", smutiji, riž in belo meso - zanič,... in potem odnehamo ter pozabimo na to zaobljubo do konca leta, nakar se cikel ponovi.

To se dogaja povsod v našem življenju, na mikro-stopnjah, npr. spomnimo se, ko smo rekli, da bomo vsak dan prebrali 10 strani neke knjige? Ali pa, ko smo si zadali cilj, da bomo zmanjšali uporabo telefona oz. socialnih omrežij?

Ali pa vsem najbolj znana, "Od danes naprej ne bom več jedel sladkorja"... mhm yeah, sure.

 

DOPAMIN


Pri takih zadevah igra veliko vlogo hormon dopamin. Dopamin je živčni prenašalec, ki se izloča takrat, ko v nečem - po domače povedano - uživamo (npr. igranje igric, brskanje po socialnih medijih, netflix, intimni odnos, pizza z ananasom... šala, če si eden izmed tistih, ki je zagovornik take pizze, se prosim drži 100m stran od mene).

Takrat, ko vzamemo enega izmed dejavnikov, ki pripelje do kratkoročnega ugodnega stanja (recimo čokolada) in ga nadomestimo z nečim, kar ne zadosti naše potrebe po užitku (npr. solata), se dopamin v našem telesu signifikantno zmanjša, kar povzroči mentalno potrebo po nekem "quick fix-u" oz. nečemu, kar bi instantno (ter kratkoročno) privedlo do stanja zadovoljstva. Vsak pri sebi pa dobro ve, kam bi prišel, če bi dnevno jedel hitro hrano, pil pivo in koktejle, gledal serije in zanemarjal samega sebe.

Nikamor.

Če povzamemo, lahko zapišemo zelo posplošeno formulo - dopamin nadvlada motivacijo.


Motivacija < Dopamin

 

DISCIPLINA


Jaz rečem potrebi po takojšnem zadovoljstvu kar "weak-mental-voice" (šibek mentalni glas), ki nas nadzoruje na vsakodnevni bazi. Edini način, da se mu upremo, je da aktiviramo del možganov, ki se imenuje prefrontalni korteks ali z mojimi besedami "fighter's voice" (glas borca).

To pa naredimo z disciplino.


Vir : Discipline equals Freedom, Jocko Willink


Disciplina je tisto, ki nas bo vodilo skozi težke dneve in noči.

Disciplina je tisto, ki nas bo vodilo po poti življenja, ki smo si jo omislili.

Disciplina je tisto, ki nas bo naredilo močnejšega, pametnejšega, hitrejšega in bolj zdravega.

Disciplina je tisto, ki vodi do svobode.Disciplina v mojem slovarju pomeni upirati se šibkemu glasu, ter razvijati glas borca - konstantno. Tu se velikokrat pojavijo vprašanja "Zakaj?","Kako?" in "Kdaj?"

 

ZAKAJ?

Ker veš da imaš v sebi nekaj več.

Ker veš da imaš ambicije in vizijo.

Ker si si zastavil cilje.

Ker jih hočeš doseči in neveš kako.

 

KAKO?

Vstajam ob 04.30 zjutraj. Kako? - Vstanem.

Ne pijem alkohola. Kako? - Ne spijem alkohola.

Ne jem sladkorja in hitre hrane. Kako? - Ne pojem sladkorja in hitre hrane.

Treniram vsak dan. Kako? - Vstanem, obujem superge in grem trenirat.

Bližnjica ne obstaja. Vsakič je pred tabo odločitev. Ja ali ne? You decide.

 

KDAJ?

Zdaj.

 

Motivacija < Dopamin < Disciplina

 

"Discipline equals Freedom"

― JOCKO WILLINKAvtor :

Edis Babahmetović

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Twitter
bottom of page