top of page

Gogginsov 4x4x48 (SLO)

Updated: Mar 13, 2021

Od 5.3.2021 do 7.3.2021 bo potekal Gogginsov iziv, ki mu sam pravi kar 4x4x48 - 4 miles every 4 hours for 48 hours.

Torej, teklo se bo 4milje (približno 6km) na vsake 4 ure dokler ne napolnimo 48 ur oz. 12 treningov (skupaj 72km).

 

KDO JE GOGGINS?


David Goggins

David Goggins je ameriški ultra maratonec, ultra kolesar, triatlonec, motivacijski govorec in avtor knjige Can't Hurt Me. Je nekdanji član zračne kontrole ameriških zračnih sil (Air Force Tactical Air Control Party) in ameriške specialne enote vojne mornarice (Navy SEAL).


Ko preberemo tak opis, pogosto pomislimo, da je to eden izmed "tistih ekstremistov", ki nimajo vseh koleščkov v glavi na pravem mestu. Toda vsak, ki je seznanjen z Gogginsovim ozadjem, ve da to ni res.


V svoji knjigi Can't Hurt Me spregovori o svojem otroštvu, mladosti in procesu nastanka človeka, ki ga danes poznamo kot enega izmed najbolj trdoživih ljudi na svetu. Ugotovimo, da je Goggins dejansko "eden izmed nas", kljub temu, da je sam šel skozi mnogo situacij, ki si jih ne moremo predstavljati. Iz knjige lahko razberemo, da je bil Goggins nekoč enak kot večina populacije - debeli, leni in brez ciljev v življenju. Prišel je do točke v življenju, ko se je moral odločiti ali se bo prepustil valovom nepravičnega življenja ali se bo boril nazaj.


The rest is history.

 

SMISEL IZZIVA


Sam sem se odločil, da bom pristopil k izzivu z namenom, da testiram svoj limit ter ugotovim do katere točke imam kontrolo nad svojo mentaliteto. Smisel Gogginsovega izziva ne leži v tem, da mora vsak preteči 6km (skupaj 72km), temveč v tem, da v sebi najdeš razlog zakaj ("Find your why") potiskati naprej, ko se znajdeš v coni neudobja.

Mnogokrat v življenju se znajdemo v točki, ko se nam zdi, da smo na tleh brez luči na koncu tunela. V tem momentu se mora posameznik poglobiti vase ter poiskati svoj "zakaj".

Zakaj bi nadaljeval? Zakaj bi potiskal naprej, če ne vidiš izhoda? Ker na koncu tunela je luč, pod enim pogojem: da ne odnehaš.

Če te zanima več o mentaliteti in načinu razmišljanja, ki menim, da ga mora imeti vsak posameznik, če hoče doseči svoje cilje v življenju, lahko prebereš zakaj disciplina privede do svobode.

Smisel Gogginsovega izziva ni v teku, temveč v nečem mnogo večjem - v svoji mentaliteti. Zato je pomembno, da si vsak prilagodi izziv po svojih zmožnostih ter s svojimi ambicijami. Maratonci bodo tekli, kolesarji bodo kolesarili, fitneserji trenirali, jaz... jaz bom pa naredil mix vsega.

V svoj 4x4x48 bom vkorporiral:

  • tek (kondicija)

  • kolesarstvo(vzdržljivost)

  • fitnes (trening nog, prsa/triceps ter hrbet/biceps),

  • boks (hitrost, refleksi, moč)

  • hoja (alternativna opcija, če crknem nasred izziva)

Začnemo v soboto ob 05.00. Na vsake 4 ure bom na blog objavil napredek, počutje, prehrano,...

 

Sobota 0500 (Interval 1, 44 ur do konca)

Začeli smo z Gogginsom live-streamom ob 4.55, ki nam je povedal, da smo preko celega sveta iz različnih organizacij zbrali preko milijon evrov za dobrodelne namene.

Trening: 30min tek

Prehrana: 2 banani, 2 jajca & izotonična pijača

Počutje: normalno, zagnano

 

Sobota 0900 (Interval 2, 40 ur do konca)

Trening: 30min tek

Prehrana: 150g belo meso, 100g riž

Počutje: normalno, zagnan

 

Sobota 1300 (Interval 3, 36 ur do konca)

Trening: 60kg squats (počepi) + front squat

Prehrana: proteinski napitek

Počutje: normalno, zagnano

 

Sobota 1700 (Interval 4, 32 ur do konca)

Trening: 70kg squats (počepi) + front squat

Prehrana 100g goveje meso, 100g krompir

Počutje: normalno, še bolj motivirano

 

Sobota 2100 (Interval 5, 28 ur do konca)

Trening: 310 sklec (10 sklec na 60sekund, 30minut + 10 sklec v 30.minuti za mentaliteto)

Prehrana: 100g belo meso, 50g krompir, jabolko & banana, kava

Počutje: Izziv je postal nekaj več, imam svoj "zakaj", ki bo definiral ta mejnik, ki stoji pred menoj,

 

Nedelja 0100 (Interval 6, 24 ur do konca)

Trening: 100 sklec, 100 biceps curls (5x20 po 22kg)

Prehrana: 50g belo meso, 50g riž, banana

Počutje: rahla utrujenost, trenutno se nahajam pri Gogginsovemu 40% pravilu.

 

Nedelja 0500 (Interval 7, 20 ur do konca)

24 ur oddelanih. Halfway there.

Trening: 60 biceps curls (5x12 po 22kg), 10 shoulder press (10x1 z 22kg) in 60 reverse-deadlift

Počutje: sem na točki, kjer se začne premikanje zmožnosti mentalitete eno stopnjo višje.

 

Ob 0600 zjutraj (po 25urah odkar sem buden) sem ugotovil, da se dejansko med intervali lahko počiva. Namerno sem zaspal za 2 ure in nameravam dokončati 4x4x48 brez dodatnih počitkov.

 

Nedelja, 0900 (Interval 8, 16 ur do konca)

Trening: 30min tek

Prehrana: 50g belo meso, 100g riž, izotonična pijača

Počutje: rahla utrujenost. 2 ure spanca sicer pomagajo, toda še vedno sem zmatran z vnetimi mišicami v nogah, bicepsih, prsih in ramenih. Čutim pritisk na območjih, kjer sem imel nekoč poškodbe, tako da bom koordiniral naslednje treninge tako, da treniram druge predele telesa.

 

Nedelja, 1300 (Interval 9, 12 ur do konca)

Trening: 30 min tek

Prehrana: juha, solata

Počutje: Utrujeno. Energije eksponentno zmankuje, pravi test se je pa šele začel. Smo v fazi, ko nam misli govorijo, da odnehamo, da smo prišli daleč in da se lahko vležemo na posteljo in zaspimo. Toda, tu pride na vrsto tvoj "zakaj", ki ne pusti da odnehaš. Zakaj si tu? Zakaj to še delaš? Zakaj hočeš to doseč? Če posameznik nima odgovora na to vprašanje, bo takrat odnehal. Če se bori za nekaj več, bo prevzel kontrolo in nadaljeval do konca.

 

Nedelja, 1700 (Interval 10, 8 ur do konca)

Trening: 45min heavy bag boxing (boks na vreči)

Prehrana: 50g goveje meso, 100g riž, koruza in grah

Počutje: Zadnje ure do konca so najtežje, ker pred seboj vidim ciljno črto, ki pa je še vedno precej oddaljena - pod nobenim pogojem pa ne bom odnehal.

 

Nedelja 2100 (Interval 11, 4 ure do konca)

Trening: 30 biceps curl, 50 barbell row, 50 shoulder press, 100 ab crunches in 2min plank

Prehrana: /

Počutje: Še en interval do konca izziva. Energije skoraj da nimam več, vse mišice po telesu so vnete, ker se ne morejo regenerirati zaradi pomanjkanja spanca, ampak vem da ne bom odnehal, ker zame ta izziv pomeni več kot samo tek in pomanjkanje spanca temveč grajenje mentalitete za prihodnje.

 

Ponedeljek 0100 (Interval 12, konec)

Trening: 155 pull-ups (vzgibi)

Prehrana: 4 tortilje

Počutje: Izziv opravljen. Nekaj minut pred zadnjim treningom sem bil precej izčpan, ampak sem izstisnil še zadnje kapljice energije in dokončal izziv tako kot se zagre. Počutim se izčrpano, zmatrano, neprespano, ter najpomembneje, ponosno. Vsak, ki je seznanjen z Gogginsovim "slovarjem" bo razumel, ko rečem, da je to ena izmed stvari, ki si zaslužijo mesto v Cookie Jar-u.

Hvaležen sem za vse, kar mi je teh 48 ur mentalno doprineslo.

 

KONČNE MISLI

“The only thing that I see that is distinctly different about me is I'm not afraid to die on a treadmill. I will not be out-worked, period. You might have more talent than me, you might be smarter than me, you might be sexier than me, you might be all of those things you got it on me in nine categories. But if we get on the treadmill together, there's two things: You're getting off first, or I'm going to die. It's really that simple, right? You're not going to out-work me. It's such a simple, basic concept. The guy who is willing to hustle the most is going to be the guy that just gets that loose ball. The majority of people who aren't getting the places they want or aren't achieving the things that they want in this business is strictly based on hustle. It's strictly based on being out-worked; it's strictly based on missing crucial opportunities. I say all the time if you stay ready, you ain't gotta get ready.” ― Will Smith

Avtor : Edis Babahmetović  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Twitter
bottom of page